Sercówka jadalna (
Cerastoderma edule) – gatunek jadalnego
małża z rodziny
sercówkowatych (Cardiidae), występujący w wodach północno-wschodniego
Oceanu Atlantyckiego i morzach europejskich, m. in. w
Morzu Śródziemnym i
Morzu Bałtyckim. W
Morzu Północnym
jest gatunkiem pospolitym. Odporna na niskie zasolenie wody, ale w
wodach niskosłonych nie osiąga rozmiarów typowych dla gatunku
[2].
Muszla jest owalna, jasna (kremowa, jasnożółta lub jasnobrązowa), z 24 szerokimi, promieniście biegnącymi żeberkami
[3]. Osiąga długość ok. 5 cm (w Bałtyku do 3 cm
[2]). Gatunek bardzo popularny w kuchniach narodów śródziemnomorskich.
Nie jadłam, ale zbierałam nad morzem :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńI u mnie jest pełno takich muszelek, chociaż nigdy nie przypuszczałam, że ich małże są jadalne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚliczna muszelka, choć nie wyobrażam sobie, żeby zjeść jej zawartość:)
OdpowiedzUsuńBuziaczki.
Bardzo ładna :-)
OdpowiedzUsuń