Dzień Czekolady przypada na 12 kwietnia (czwartek)
Mniam pyszne święto . uwielbiam czekoladę, czekoladki ,batoniki czekoladowe ,lody czekoladowe itp
Mniam pyszne święto . uwielbiam czekoladę, czekoladki ,batoniki czekoladowe ,lody czekoladowe itp
.
Niezmiennie uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat, w coraz
bardziej wymyślnych odsłonach: to już nie tylko ciastka, batony czy
lody, ale również piwo, mydło czy nawet masaż. Trudno się dziwić temu
szaleństwu – w końcu czekolada w bardzo długo czekało na światowe
odkrycie. Co prawda, specjalnym napojem czekoladowym rozkoszowali się
już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero w XV wieku
przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z jednej ze swoich wypraw.
Następnie minąć musiało kilkaset lat, zanim w Niemczech powstała
pierwsza tabliczka czekolady. Co więcej, oprócz tego, że jest pyszna,
czekolada spożywana w umiarkowanych ilość może również mieć pozytywny
wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie
pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Nie można
oczywiście zapominać o wyraźniej poprawie nastroju, co doceniają
zwłaszcza kobiety. Dlatego nie powinno dziwić, że na całym świecie
ludzie wydają na ten smakołyk łącznie ponad 7 miliardów dolarów rocznie.
Podstawowymi składnikami czekolady jest miazga kakaowa i masło kakaowe. Wyjątek stanowi tu biała czekolada, której zaledwie około 1/3 stanowi masło kakaowe.
Czekolada jest produktem kalorycznym. 100 gram tego produktu, dostarcza średnio około 600 kcal. Zawiera węglowodany, białka i tłuczce roślinne, które redukują wysoki poziom cholesterolu.
Niewątpliwie, najzdrowszą okazuje się być gorzka czekolada. Jest ona naturalna bez innych dodatków, jak np. mleczna czy deserowa. Zawiera bogate w różne pożyteczne substancje kakao i masło kakaowe. Zatem weźmy pod lupę „skład chemiczny” tej czekolady...
Witaminy:
Podstawowymi składnikami czekolady jest miazga kakaowa i masło kakaowe. Wyjątek stanowi tu biała czekolada, której zaledwie około 1/3 stanowi masło kakaowe.
Czekolada jest produktem kalorycznym. 100 gram tego produktu, dostarcza średnio około 600 kcal. Zawiera węglowodany, białka i tłuczce roślinne, które redukują wysoki poziom cholesterolu.
Niewątpliwie, najzdrowszą okazuje się być gorzka czekolada. Jest ona naturalna bez innych dodatków, jak np. mleczna czy deserowa. Zawiera bogate w różne pożyteczne substancje kakao i masło kakaowe. Zatem weźmy pod lupę „skład chemiczny” tej czekolady...
Witaminy:
- A – antyoksydant, pozytywnie wpływa na skórę i błony śluzowe oraz na wzrok
- E - „witamina młodości”, również dobrze działa na skórę oraz na płodność
- B2 – usprawniająca pracę układu nerwowego, oczu, śluzówek
- B3 (PP) - „witamina uszczęśliwiająca nerwy”, obniża cholesterol, bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych
- B6 – sprzyja prawidłowemu działaniu układu nerwowego, mięśni, zapobiega tworzeniu się kamieni w organizmie, ma dobry wpływ na odporność i układ sercowo-naczyniowy
- B12 – zapobiega rozwojowi niedokrwistości, bierze udział w wytwarzaniu struktur chroniących komórki nerwowe oraz w procesie odtwarzania kodu genetycznego
- M (kwas foliowy) – wpływa na dobre samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, chroni m.in. przed nowotworami macicy, zapobiega niedokrwistości
Ale Basiu kusisz tymi czekoladkami... Ja też bardzo lubię wszystko, co czekoladowe. Pozdrawiam i przesyłam słodki uśmiech.:)
OdpowiedzUsuńJejuśku, ślinka leci:)
OdpowiedzUsuńNo to dziś bezkarnie można się objadać czekoladą:)
OdpowiedzUsuńUściski, Basiu.
Ech, tyle pyszności...
OdpowiedzUsuńJejuśku, ślinka leci:)
OdpowiedzUsuńHolidayPalace
Gclub
O mamuniu, dostałam ślinotoku :) I kto by pomyślał, że czekolada jest taka zdrowa - haha :) Pozdrawiam słodziutko :)
OdpowiedzUsuń