niedziela, 15 marca 2020

Dzień Piekarzy i Cukierników 15 marca

Zawodowi cukiernicy i piekarze obchodzą swoje święto 15 marca, ponieważ w tym dniu przypada wspomnienie ich patrona – św. Klemensa. Dzięki nim możemy zajadać się smacznymi ciastami czy bułkami.Dzień św. Klemensa to dla piekarzy i cukierników moment szczególny. To nie tylko ważne, branżowe wydarzenie, skupiające miłośników wypieków pod każdą postacią, ale również okazja do tego, by zjeść coś innego niż na co dzień – najlepiej słodkiego - informuje serwis Akademia Mistrza.
Klemens Maria Hofbauer - urodził się w Tasovicach na Morawach. Od najmłodszych lat zafascynowany wszystkim, co związane z wypiekami. Pracował jako czeladnik piekarski w rodzinnym mieście – w 1770 roku zaczął pracę w przyklasztornej piekarni w Klosterbrück. Na skutek wojen i toczących się przez Europę chorób do zakonu przybywały niezliczone ilości biednych, głodnych i skrzywdzonych. Piekarz nikomu nie odmawiał pomocy. Potem pojechał do Włoch, został biskupem, a następnie uczył łaciny. Został redemptorystą, a na szczególną uwagę zasługuje jego pobyt w Polsce (aż 21 lat), w trakcie którego podejmował się pracy duszpasterskiej. Do końca pozostawał wierny swojej największej pasji – wypiekaniu chleba - 





5 komentarzy:

  1. Jako wielki łasuch życzę wszystkim cukiernikom wszystkiego najlepszego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Więc może po części i to moje święto, bo czasem lubię upiec coś pysznego ;) Pozdrawiam niedzielnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli mój kuzyn, który jest piekarzem, ma dzisiaj swój dzień. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wypieki mają piekarze i cukiernicy. Wszystkiego najlepszego z okazji ich święta. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  5. Też lubię słodkości, więc życzę piekarzom i cukiernikom wszystkiego najlepszego :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń