Dzień Żelków przypada na 28 marca (niedziela)
Choć są niezdrowe i przyklejają się do zębów, to ze względu na smak, różnorodność kolorów i kształtów i tak mają rzesze fanów zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Dziś można je bezkarnie zjeść .Żelki to według Wikipedii rodzaj cukierków z galaretki. Na skalę przemysłową żelki wytwarzane są głównie z syropu glukozowego, cukru buraczanego, wody (soków) i żelatyny. Zamiast żelatyny do ich wytwarzania może służyć także agar i pektyny. W 100 gramach żelek znajduje się przeciętnie 310 kilokalorii, 71 gramów węglowodanów oraz 6,2 grama białka.
Lubię żelki. Może dlatego, że mogę je jeść? Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńOj, lubię, lubię:)
OdpowiedzUsuńO kaloriach lepiej Basiu nie pisz... Bardzo lubię żelki.
OdpowiedzUsuńKocham żelki!
OdpowiedzUsuń