Fajne święto oj za mało jem takich roślin tylko fasole od czasu do czasu i bób . A groszek to kocham surowy nie przetworzony
Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych przypada na 10 lutego (czwartek).
Światowy
Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych to inicjatywa, która
narodziła się w 2016 roku. Wtedy przez cały rok organizowano różne
wydarzenia i kampanie mające na celu promowanie roślin
strączkowych, a w 2018 roku postanowionona stałe poświęcić im
jeden dzień w roku – 10 lutego.Cel tego nietypowego święta jest
oczywisty – uświadamianie ludzi na temat korzyści, jakie
przynoszą suche nasiona roślin strączkowych. Co roku ustalany jest
temat przewodni, np. „Pożywne ziarna dla zrównoważonej
przyszłości”.
W wielu krajach ich spożycie jest niskie,
mimo że suche nasiona roślin strączkowych są uprawiane już od
setek lat, prawdopodobnie od VII wieku p.n.e. Ponadto istnieje wiele
dowodów potwierdzających ich korzyści zdrowotne i odżywcze, a
dietę bogatą w nasiona roślin strączkowych mocno promują
wegetarianie i weganie. Główny powód? Jest smaczna i można nimi
zastąpić mięso oraz inne produkty zwierzęce. Jeśli tylko
odpowiednio dobierzemy jadłospis i będziemy konsekwentni, to
całkowicie i bez szkody wyeliminujemy mięso z codziennego menu.
Do
najpopularniejszych suchych nasion roślin strączkowych zaliczają
się fasola czerwona i biała, bób, groch łuskany, ciecierzyca,
fasola mung, soczewica i łubin. Ich suche nasiona są bogate w
wartości odżywcze, m. in. w białko, żelazo, witaminę B, cynk,
błonnik pokarmowy i minerały. Co ważne, są niskotłuszczowe, nie
zawierają cholesterolu i glutenu, a także mają niski indeks
glikemiczny. Pomagają w walce z otyłością i chorobami takimi jak
cukrzyca, choroby wieńcowe, a nawet nowotwory.
Warto dodać,
że rośliny strączkowe przynoszą korzyści nie tylko organizmowi
człowieka, ale i zwierząt oraz całemu środowisku. Posiadają
bowiem właściwości wiążące azot, co ma wpływ na zwiększenie
żyzności gleby. Poza tym ich zdolności adaptacyjne łagodzą
zmiany klimatyczne.
Co ciekawe, pewnie wiele osób nie zdaje
sobie nawet sprawy, że rośliny strączkowe stanowią główny
składnik wielu dań narodowych i regionalnych, np. pieczona fasola,
chili, daal czy falafel. Suche nasiona roślin strączkowych mogą
być przechowywane przez wiele miesięcy bez utraty wartości
odżywczych, co również jest bardzo komfortowe.
Bób bardzo lubię i fasolkę też.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Basiu.