Dzień Miłośników Sera przypada na 20 stycznia (
Ser jest jednym z najwspanialszych produktów, jakie wymyśliła ludzkość – nie tylko ze względu na smak, ale różnorodność gatunków i możliwości zastosowania go do wielu potraw. Dzień Miłośników Sera (Cheese Lovers Day) jest więc świętem, które 20 stycznia powinno być hucznie obchodzone na całym świecie.
Historia sera
Pochodzenie sera do dziś stanowi zagadkę dla naukowców, stąd co jakiś czas pojawiają się nowe tropy, dowody dotyczące jego historii. Jeden z nich wskazuje, że najstarszy ser przypominający mozzarellę wyrabiano w Polsce już 7500 lat temu, a konkretnie na Kujawach. Z kolei pierwszy dokument opisujący fazy produkcji sera, nazwany „ozdobą mleczarni” stworzyli Sumerowie około 300 roku p.n.e. Sumer to starożytna kraina w Mezopotamii, dzisiejsze tereny południowego Iraku. Jeszcze inne źródła podają że początki przetwarzania mleka i produkcja dotyczą starożytnej Anatolii (dzisiejsza Turcja). To z tych terenów wiedza o serze przedostała się do Europy i później do całego świata.
A w jaki sposób powstał pierwszy ser? Tutaj także współczesna wiedza opiera się na legendach. Zgodnie z nimi, odkryto go przypadkowo. Pasterze podczas przelewania mleka do bukłaków sporządzonych z żołądków owiec zorientowali się, że dzieli się ono na skrzep i serwatkę. Następnym krokiem było właściwe odcedzenie skrzepu, osuszenie go i posolenie w celu lepszej konserwacji – efektem było powstanie produktu, który dziś znany jest jako ser. Oczywiście dopracowanie receptury wymagało czasu, wytwarzanie większości najstarszych serów datuje się XIV wiek, zajmowali się tym głównie mnisi. Pierwsza produkcja przemysłowa sera ruszyła 3 lutego 1815 w Szwajcarii. W Polsce wytwarzanie tego produktu na dobre rozpoczęło się pod koniec XIX wieku. Duże zasługi mają w tym imigranci z Holandii, Niemiec i Szwajcarii, którzy przywieźli do nas swoje receptury.
Gatunki sera
Dzień Miłośników Sera przypada 20 stycznia. Trudno wskazać początki tego nietypowego święta oraz jego pomysłodawcę, ale spokojnie można założyć, że powstało z miłości do tego przysmaku. A jest co kochać, bowiem istnieje około 4000 gatunków serów, w Polsce wytwarza się około 600. Można je klasyfikować na różne sposoby, np. ze względu na technologię wytwarzania i typ procesu dojrzewania. Są tutaj cztery główne grupy, które dzielą się kolejne.
1. Sery podpuszczkowe (masa serowa otrzymywana jest przez ścinanie mleka podpuszczką):
- miękkie z porostem pleśniowym (brie, camembert) lub przerostem pleśniowym (roquefort, gorgonzola), bądź pomazankowe (bryndza)
- półtwarde (ser tylżycki, ser limburski)
- twarde (ementaler, parmezan, radamer, gouda, mozzarella żółta).
2. Sery kwasowe (masa serowa otrzymywana jest przez ścinanie mleka zakwasem), można wyróżnić niedojrzewające (twaróg) i dojrzewające (gomółka).
3. Sery kwasowo-podpuszczkowe stanowiące połączenie dwóch powyższych technologii, np. cottage cheese, czyli serek wiejski.
4. Sery zwarowe wyrabiane ze zwaru mieszaniny tłuszczu i białka, np. ricotta.
Obchody Dnia Miłośników Sera
W Dniu Miłośników Sera, czyli 20 stycznia, warto nie tyle skosztować naszego ulubionego gatunku, co przede wszystkim poznać nowy, wykorzystać go do jakiejś potrawy. Z tak dużej ilości na pewno coś przypadnie nam do gustu. Dużą renomą cieszą się choćby sery francuskie, włoskie, holenderskie, czy angielski cheddar. Ci, którzy nie narzekają na brak gotówki, mogą natomiast przekonać się, czy najdroższe tego typu produkty spożywcze świata są warte swojej ceny. Często to kwoty rzędu kilku tysięcy za kilogram, tyle zapłacimy za serbski ser Pule z mleka osła, ser z mleka łosia wytwarzany w miejscowości Bjurholm w Szwecji czy włoski Caciocavallo Podolico w kształcie gruszki. Jest jeszcze inna ciekawa opcja na świętowanie Dnia Miłośników Sera – stworzenie własnego przysmaku! To może być nawet przyjemniejsze niż degustacja najdroższego sera…
Historia sera
Pochodzenie sera do dziś stanowi zagadkę dla naukowców, stąd co jakiś czas pojawiają się nowe tropy, dowody dotyczące jego historii. Jeden z nich wskazuje, że najstarszy ser przypominający mozzarellę wyrabiano w Polsce już 7500 lat temu, a konkretnie na Kujawach. Z kolei pierwszy dokument opisujący fazy produkcji sera, nazwany „ozdobą mleczarni” stworzyli Sumerowie około 300 roku p.n.e. Sumer to starożytna kraina w Mezopotamii, dzisiejsze tereny południowego Iraku. Jeszcze inne źródła podają że początki przetwarzania mleka i produkcja dotyczą starożytnej Anatolii (dzisiejsza Turcja). To z tych terenów wiedza o serze przedostała się do Europy i później do całego świata.
A w jaki sposób powstał pierwszy ser? Tutaj także współczesna wiedza opiera się na legendach. Zgodnie z nimi, odkryto go przypadkowo. Pasterze podczas przelewania mleka do bukłaków sporządzonych z żołądków owiec zorientowali się, że dzieli się ono na skrzep i serwatkę. Następnym krokiem było właściwe odcedzenie skrzepu, osuszenie go i posolenie w celu lepszej konserwacji – efektem było powstanie produktu, który dziś znany jest jako ser. Oczywiście dopracowanie receptury wymagało czasu, wytwarzanie większości najstarszych serów datuje się XIV wiek, zajmowali się tym głównie mnisi. Pierwsza produkcja przemysłowa sera ruszyła 3 lutego 1815 w Szwajcarii. W Polsce wytwarzanie tego produktu na dobre rozpoczęło się pod koniec XIX wieku. Duże zasługi mają w tym imigranci z Holandii, Niemiec i Szwajcarii, którzy przywieźli do nas swoje receptury.
Gatunki sera
Dzień Miłośników Sera przypada 20 stycznia. Trudno wskazać początki tego nietypowego święta oraz jego pomysłodawcę, ale spokojnie można założyć, że powstało z miłości do tego przysmaku. A jest co kochać, bowiem istnieje około 4000 gatunków serów, w Polsce wytwarza się około 600. Można je klasyfikować na różne sposoby, np. ze względu na technologię wytwarzania i typ procesu dojrzewania. Są tutaj cztery główne grupy, które dzielą się kolejne.
1. Sery podpuszczkowe (masa serowa otrzymywana jest przez ścinanie mleka podpuszczką):
- miękkie z porostem pleśniowym (brie, camembert) lub przerostem pleśniowym (roquefort, gorgonzola), bądź pomazankowe (bryndza)
- półtwarde (ser tylżycki, ser limburski)
- twarde (ementaler, parmezan, radamer, gouda, mozzarella żółta).
2. Sery kwasowe (masa serowa otrzymywana jest przez ścinanie mleka zakwasem), można wyróżnić niedojrzewające (twaróg) i dojrzewające (gomółka).
3. Sery kwasowo-podpuszczkowe stanowiące połączenie dwóch powyższych technologii, np. cottage cheese, czyli serek wiejski.
4. Sery zwarowe wyrabiane ze zwaru mieszaniny tłuszczu i białka, np. ricotta.
Obchody Dnia Miłośników Sera
W Dniu Miłośników Sera, czyli 20 stycznia, warto nie tyle skosztować naszego ulubionego gatunku, co przede wszystkim poznać nowy, wykorzystać go do jakiejś potrawy. Z tak dużej ilości na pewno coś przypadnie nam do gustu. Dużą renomą cieszą się choćby sery francuskie, włoskie, holenderskie, czy angielski cheddar. Ci, którzy nie narzekają na brak gotówki, mogą natomiast przekonać się, czy najdroższe tego typu produkty spożywcze świata są warte swojej ceny. Często to kwoty rzędu kilku tysięcy za kilogram, tyle zapłacimy za serbski ser Pule z mleka osła, ser z mleka łosia wytwarzany w miejscowości Bjurholm w Szwecji czy włoski Caciocavallo Podolico w kształcie gruszki. Jest jeszcze inna ciekawa opcja na świętowanie Dnia Miłośników Sera – stworzenie własnego przysmaku! To może być nawet przyjemniejsze niż degustacja najdroższego sera…
wow, nie wiedziałam, że dziś dzień sera, lubię sery
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelakie sery.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ser, ale nie wiedziałam, że ma on swoje święto :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuń