Każdego roku 5 czerwca fani na całym świecie obchodzą Dzień Ketchupu, czyli sosu, który zyskał światową sławę, ponieważ dziś chyba nie ma nikogo na świecie, kto nie słyszałby o ketchupie. Jaskrawo czerwony, gęsty sos pomidorowy nie zawsze był taki, jakim znamy go i lubimy dzisiaj. Uważa się, że ojczyzną przodka współczesnego ketchupu były Chiny. To właśnie tam pojawił się sos na bazie sfermentowanych anchois, orzechów włoskich, grzybów i fasoli, które mieszało się z przyprawami, czosnkiem i winem. Ten sos nazywano „koechiap”, czyli sok z bakłażana. Taki sos jest jednak bardzo daleki od naszego zwykłego ketchupu, ale w tej formie trafił do Europy, a mianowicie do Anglii, gdzie zyskał sporą popularność i nowoczesną nazwę catchup czy też ketchup. Receptura sosu z czasem uległa zmianie, jak to często bywa w przypadku bardzo popularnych przepisów i po oryginalnej wersji nie pozostało nawet śladu, ale pozostała nazwa!
Tak więc ketchup swoją nowoczesną nazwę zawdzięcza Brytyjczykom, ale za tradycyjny jego wygląd i smak trzeba podziękować Amerykanom. To właśnie w Ameryce pojawiły się pierwsze przepisy na pomidorowy ketchup w książkach kucharskich na początku XIX wieku. Pomidorowy ketchup mógłby pozostać własnością tylko amerykańskiej kultury gastronomicznej, gdyby nie geniusz kulinarny i marketingowy Henry'ego Johna Heinza, który stał się ojcem najsłynniejszego na świecie ketchupu, który rozsławił firmę Heinz na cały świat
Mni9am mniam bardzo go lubię . Wolę jednak tylko ;łagodny
Garść ciekawostek z samego rana. Super. O chińskim ketchupie nie słyszałam, ale już wiem. 😉 Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiekawe czy jest dzień majonezu i musztardy:)
OdpowiedzUsuńBuziaczki.
Uwielbiam pyszny jest zasługuje na własne świeto😊
OdpowiedzUsuń