Witajcie Ja mam codziennie dzień bez papierosa bo nie paliłam , nie palę i nie zamierzam palić . Niestety kiedyś nie miałam dnia bez dymu papierosowego. Mój dziadek i tata dużo palili papierosów . W domu było ciągle czuć papierosami wszystko było nimi przesiąknięte Siostra w szkole była posadzone ze pali papierosy tak wszystko bylo nimi przesiąkniete .Dzień bez Papierosa (ang. World No Tobacco Day) – zainicjowane przez Światową Organizację Zdrowia święto obchodzone 31 maja, mające na celu zwrócenie uwagi na szkodliwość palenia tytoniu.
C
Fakty dotyczące używania tytoniu:
• Około 6 milionów osób każdego roku umiera na skutek używania tytoniu.
• Przy obecnym poziomie używania tytoniu do 2030 r. liczba ta wzrośnie do ponad 8 milionów rocznie.
• Stosowanie tytoniu stanowi zagrożenie dla każdej osoby, niezależnie od
płci, wieku, rasy, pochodzenia kulturowego czy poziomu wykształcenia.
Wiąże się z cierpieniem, chorobą i śmiercią, zubożeniem rodzin i
gospodarek narodowych.
• Wydatki związane z konsekwencjami używania tytoniu znacznie obciążają
gospodarkę narodową poprzez zwiększone koszty opieki zdrowotnej i
zmniejszenie produktywności osób palących czy chorujących na choroby
odtytoniowe.
• Palenie pogarsza nierówności zdrowotne i pogłębia ubóstwo, ponieważ
najubożsi mniej środków przeznaczają na żywność, edukację i opiekę
zdrowotną.
• Około 80% przedwczesnych zgonów spowodowanych tytoniem występuje w krajach o niskim lub średnim dochodzie.
• Uprawa tytoniu wymaga dużych ilości pestycydów i nawozów, które mogą być toksyczne i zanieczyszczające dostawy wody.
• Każdego roku uprawy tytoniu wykorzystują 4,3 miliona hektarów ziemi, co powoduje globalne wylesienie między 2% a 4%.
• Produkcja tytoniu wytwarza również ponad 2 miliony ton odpadów stałych.
A oto zdjęcie z wczorajszego mini spacerku po lesie
środa, 31 maja 2017
wtorek, 30 maja 2017
Obrazki portrety
Witajcie . Szperając w komputerze znalazłam swoje baaaaardzo stare obrazki Portrety malowane zwykłymi szkolnymi akwarelkami czy plakatówkami .Pierwszy to sugerowałam się obrazem Francisco Goi księżna d'Alba. Drugi obraz to taki troszkę portrety Picassa . Trzeci to już żadnym obrazem .Ot taka sobie pani
poniedziałek, 29 maja 2017
Poniedziałki z muszlami
Witajcie . Oto kolejna muszelka z mojej kolekcji . Nic o niej nie wiem wiec wam opowiem taka oto krotką historyjkę Anette poprzednią muszelkę tak skomentowała
Annette ;-)23 maja 2017 14:24
Czyli
jutro mamy Dzień Ślimaka :-) Postaram się z tej okazji nie rozdeptać
się żadnego "golaska" w drodze do pracy, bo czasami sporo ich wychodzi
na chodnik.
No i mi się przypomniało jak to raz rozdeptałam ślimaczka w skorupce .Z mamą i siostra byłam nad morzem i szłyśmy sobie deptakiem . Nagle chrup rozdeptałam niechcącą ślimaka . A siostra na mnie o nie akurat patrzyłam na niego jak sobie idzie a ty właśnie w tym momencie musiałaś go rozdeptać!!!.. Taką jej tragedie zrobiłam że jej "ulubionego"ślimaczka rozdeptałam ha
sobota, 27 maja 2017
Spotkanie klubowe
Witajcie Dziś miło spędzłam czas na spotkaniu klubowym w moim klubie TPG. Graliśmy w różne gry planszowe. Ja grałam w taką śmieszną grę z zadaniami . Sama ja przyniosłam . Oj śmiechu było sporo bo zadania były śmieszne. Oto kilka z nich Zarycz jak krowa. zrób 5 żabich skoków i zakumkaj jak żaba. Zrób najśmieszniejszą minę. Mi się miedzy innymi takie trafiło Pokarz jak pływasz . No to ja niby pieskiem pływałam . Oraz pokarz jak straszy strach na wróble .Lubie grac w różne gry . Potem poszliśmy jeszcze do parku bo pogoda była cudowna .
piątek, 26 maja 2017
Męska kartka
Witajcie . Wczoraj mama zaprosiła na obiad znajomego z okazji jego urodzin które przypadają dzisiaj czyli w dzień matki . Taką niebieską karteczkę zrobiłam.Niebieska baza, kolorowy papier , niebieski samochód i dodatki. By troszkę ożywić dodałam kolor czerwony.Dodałam okrągły stempelek . Fajne są te stempelki.
czwartek, 25 maja 2017
Kartka dla mamy
Witajcie. Oto karteczka jaką zrobiłam dla mamy .Na karteczce są Maki ,Motyle więc karteczka idzie na zabawę do Anihttp://bizuteriairekodzielo.blogspot.com/
czyli Maj jak M OOO jest jeszcze Maj na M i mozaika jak zauważyła Ania
czyli Maj jak M OOO jest jeszcze Maj na M i mozaika jak zauważyła Ania
środa, 24 maja 2017
Dostalam przesyłkę.
Witajcie.Jest taki film komedia " Nie lubię Poniedziałków " a ja właśnie lubię. Często tego dnia dostaje przesyłki . W ten poniedziałek tez tak było. Wstałam rano czyli moje rano jest o 10 a tu mama mi daje przesyłkę . Zdziwiłam się co i jak? A to przesyłka od Ani z http://bizuteriairekodzielo.blogspot.com/
za 150 komentarzy. Dziękuje ci Aniu .Zobaczcie co dostałam .
za 150 komentarzy. Dziękuje ci Aniu .Zobaczcie co dostałam .
wtorek, 23 maja 2017
święta na okrągło u Inki
Witajcie w maju u Inki robimy karteczki świąteczne w barwach narodowych . Moja jest na białej bazie a potem czerwony , biały i papier w kropeczki . Do tego choineczka i białe śnieżynki .Takie kolory na świątecznej karteczce całkiem mi odpowiadają
poniedziałek, 22 maja 2017
Poniedziałki z muszlami Winniczek
Ślimak winniczek (Helix pomatia) jest
największym ślimakiem mającym skorupę w Polsce. Muszla jest
jasnobrązowa, często z ciemniejszymi pasami. Jest jadalnym ślimakiem.
Polska jest jednym z głównych eksporterów tego gatunku ślimaka.
Winniczki jada się we Francji, Włoszech i Hiszpanii. Jest szkodnikiem w
winnicach i ogrodach.Jesienią winniczki wykopują dołek lub zakopują się w ściółce. Skorupę, w
której chowają się na zimę zamykają tak zwaną epifragmą. Wiosną
odrzucają wieczko.Winniczki żywią się zielonymi częściami roślin. Żerują głównie nocą, ale także podczas deszczowych i pochmurnych dni.Kopulację poprzedza dwugodzinna gra miłosna, podczas której ślimaki
dotykają się delikatnie czułkami, po czym w stopę lub bok ma miejsce
wbicie strzałki miłosnej. Akt wymiany spermatoforów trwa kilka minut.
Jaja w kolorze białym w liczbie około 50 wielkości grochu w czerwcu lub
lipcu winniczki składają do jamy wykopanej w ziemi nogą, którą po
złożeniu jaj zakopują. Młode winniczki wylęgają się po 3-4 tygodniach.
Dojrzałość płciową osiągają w 4 roku życia.
Podczas snu zimowego serce winniczka uderza jeden raz na minutę.
Winniczek jest największym polskim ślimakiem oskorupionym.
Ślimaki są hodowane do celów spożywczych.Dzień Ślimaka. Święto to przywędrowało do nas z Wielkiej Brytanii w 2004 r. Ślimaki cieszą się coraz większą popularnością, przypisuje się im właściwości afrodyzjaków.
ślimaki mają swój dzień i obchodzimy goi 24 maja. Część z nas pewnie niechętnie przyjmie to święto, ale część pewnie się ucieszy, ponieważ są ślimaki, których nie lubimy, ale są też takie, które bardzo lubimy.
Ślimaki takie jak m.in. pomrów, czyli ślimak, który nie nosi domku na grzbiecie, to ślimaki szczególnie nie lubiane przez ogrodników, bo zjadają nam rośliny na ogrodowych grządkach, czy kwiaty na rabatkach, a to zawsze złości.
Ale są też inne ślimaki, które Polacy - a przede wszystkim Francuzi - lubią i to lubią coraz bardziej, szczególnie te z Polski. To np. winniczki (Helix pomatia), czyli największe lądowe ślimaki występujące w Polsce. Coraz więcej osób dostrzega ich walory smakowe. Może ślimaki powrócą powszechnie na polskie stoły?
Być może niewiele osób o tym wie, ale w Polsce istniała kiedyś tradycja spożywania ślimaków. Przepisy na potrawy ze ślimaków można znaleźć już w pierwszej polskiej książce kucharskiej z końca XVII wieku.
Ta pierwsza polska książka kucharska z 1682 r. zawierała bowiem więcej przepisów na potrawy ze ślimaków niż na dania z wieprzowiny.
A oto jeden z przepisów z Compendium Ferculorum, czyli zbiorze przepisów wydanym w 1682 r., : "Masz rozumieć o ślimakach, że tak całkiem, jako i siekane, mogą być w jeden sposób gotowane. Ślimaki wstaw, odwarz, wybierz z skorupek, skorupki same ochędoż wodą i solą, przewarz odebrane ślimaki w garnuszku, pietruszki drobno i cebule przydawszy włóż w ślimaki lubo siekane, lubo całkiem. Przewarz, przylej kapłoniego rosołu, masła płokanego, pieprzu, kwiatu. Przywarz, a nałożywszy w skorupki, daj."
Ślimaki można podawać np. gotowane, pieczone, duszone, smażone, mielone, marynowane, albo jako pasztet. 100 gramów ślimaka to około 80 kalorii.
Polska wyrasta na coraz większego producenta i eksportera ślimaków, które uważane są za smaczne i ekologiczne i jest już głównym eksporterem winniczka na Zachód. Większość ślimaków z Polski trafia na eksport do Europy Zachodniej i zajadają się nimi głównie Francuzi i Włosi.
Można je także znaleźć w polskich sklepach, a polski konsument sięga po ślimaki coraz częściej. Polacy coraz częściej podróżują i poznają nowe kuchnie i po powrocie do kraju sięgają po smaki poznane gdzie indziej. Dodatkowo wzrost świadomości Polaków i coraz większe zainteresowanie zdrową żywnością, czy moda na zdrowy styl życia i diety, przyciąga uwagę do ślimaków, które są produktem o bardzo atrakcyjnych walorach odżywczych.
Podczas snu zimowego serce winniczka uderza jeden raz na minutę.
Winniczek jest największym polskim ślimakiem oskorupionym.
Ślimaki są hodowane do celów spożywczych.Dzień Ślimaka. Święto to przywędrowało do nas z Wielkiej Brytanii w 2004 r. Ślimaki cieszą się coraz większą popularnością, przypisuje się im właściwości afrodyzjaków.
ślimaki mają swój dzień i obchodzimy goi 24 maja. Część z nas pewnie niechętnie przyjmie to święto, ale część pewnie się ucieszy, ponieważ są ślimaki, których nie lubimy, ale są też takie, które bardzo lubimy.
Ślimaki takie jak m.in. pomrów, czyli ślimak, który nie nosi domku na grzbiecie, to ślimaki szczególnie nie lubiane przez ogrodników, bo zjadają nam rośliny na ogrodowych grządkach, czy kwiaty na rabatkach, a to zawsze złości.
Ale są też inne ślimaki, które Polacy - a przede wszystkim Francuzi - lubią i to lubią coraz bardziej, szczególnie te z Polski. To np. winniczki (Helix pomatia), czyli największe lądowe ślimaki występujące w Polsce. Coraz więcej osób dostrzega ich walory smakowe. Może ślimaki powrócą powszechnie na polskie stoły?
Być może niewiele osób o tym wie, ale w Polsce istniała kiedyś tradycja spożywania ślimaków. Przepisy na potrawy ze ślimaków można znaleźć już w pierwszej polskiej książce kucharskiej z końca XVII wieku.
Ta pierwsza polska książka kucharska z 1682 r. zawierała bowiem więcej przepisów na potrawy ze ślimaków niż na dania z wieprzowiny.
A oto jeden z przepisów z Compendium Ferculorum, czyli zbiorze przepisów wydanym w 1682 r., : "Masz rozumieć o ślimakach, że tak całkiem, jako i siekane, mogą być w jeden sposób gotowane. Ślimaki wstaw, odwarz, wybierz z skorupek, skorupki same ochędoż wodą i solą, przewarz odebrane ślimaki w garnuszku, pietruszki drobno i cebule przydawszy włóż w ślimaki lubo siekane, lubo całkiem. Przewarz, przylej kapłoniego rosołu, masła płokanego, pieprzu, kwiatu. Przywarz, a nałożywszy w skorupki, daj."
Ślimaki można podawać np. gotowane, pieczone, duszone, smażone, mielone, marynowane, albo jako pasztet. 100 gramów ślimaka to około 80 kalorii.
Polska wyrasta na coraz większego producenta i eksportera ślimaków, które uważane są za smaczne i ekologiczne i jest już głównym eksporterem winniczka na Zachód. Większość ślimaków z Polski trafia na eksport do Europy Zachodniej i zajadają się nimi głównie Francuzi i Włosi.
Można je także znaleźć w polskich sklepach, a polski konsument sięga po ślimaki coraz częściej. Polacy coraz częściej podróżują i poznają nowe kuchnie i po powrocie do kraju sięgają po smaki poznane gdzie indziej. Dodatkowo wzrost świadomości Polaków i coraz większe zainteresowanie zdrową żywnością, czy moda na zdrowy styl życia i diety, przyciąga uwagę do ślimaków, które są produktem o bardzo atrakcyjnych walorach odżywczych.
sobota, 20 maja 2017
Wiosna
A właściwe lato tak upalnie się zrobiło. Witajcie.Sezon wyjazdu na domeczek już rozpoczęty. A teraz nawet sezon tam nocowania już się rozpoczął Właśnie w czwartek rano z mamą pojechałam i w dziś po południu wróciłyśmy . Mama w mini ogródku szala ja troszkę łapałam witaminki D ,czytałam i robiłam zdjęcia .Właśnie u Agatki jednym z tematów zdjęć jest cień.http://kreatywnybazarek.blogspot.com/2017/05/2-wyzwanie-fotograficzne-na-maj.html#comment-form
Słoneczko świeciło wiec pobawiłam się i porobiłam zdjęcia cieniom
Miło mi że do mnie zaglądacie , komentujecie że jesteście dziękuje wam
Słoneczko świeciło wiec pobawiłam się i porobiłam zdjęcia cieniom
czwartek, 18 maja 2017
Kartki przec cały rok u Ani
Witajcie . Oto moje majowe karteczki u Ani Wielkanocna z barankiem . Ja na białej bazie przykleiłam elementy z pocztówek . Boże Narodzenie to bombka . Umie znowu obrazek z pocztówki oraz tektura falista . Najbardziej jestem zadowolona z ostatniej kartki czyli okolicznościowej z nutkami .Najwięcej jednak miałam z nią problemów . Miałam jeden wykrojnikowy element z nutkami . Nawet niby go odłożyłam blisko by mieć do tej karki ale przez małą rewolucje w pracownie nijak nie mogłam znaleźć .Znalazłam kawałek papieru w nutki i już zaczynałam coś tam kombinować. Jednak znalazłam obrazek jaki kiedyś od której z was dostałam taki ładny różyczka i nutki i o to jest kartka .
środa, 17 maja 2017
święta przez cały rok u Uli
Witajcie . Oj jak dla mnie to trudny temat Ula dala. Nie miałam wcale pomysłu na karteczkę. Znalazłam na pocztowce obrazek serca w śniegu i pomysł się znalazł. Dodałam kilka zimowych obrazków, papier w śnieżynki i śnieżynki i powstała taka zimowa karteczka . Robiąc ją na dworze prawie zimowo było a teraz mamy już upalnie jak latem
wtorek, 16 maja 2017
Różowa kartka
Witajcie . Oto taka różowa karteczka .Różowa i różowe dodatki oraz takie serca z pocztówki .wiecie że ostatnio troszkę robiłam porządków w pracowni. oj jak dobrze jest robić porządki bo się znajduje rzeczy zgubione Jak robiłam porządki przed świętami to znalazłam lupę którą dawno zgubiłam .Martwiłam się że nie mogę jej znaleźć. Lupa potrzebna jest mi do czytania czy robienia kartek itp .Miałam rozwaloną i nią się posługiwałam . teraz jak w pracowni robiłam porządki to zajrzałam do jakiejś koperty co tam mam. patrze co to .. druga lupa !!! Ale się ucieszyłam bo zapomniałam o niej . a tu taka niespodzianka . To tak jak bym dostała prezent . Dobrze jest czasem robić porządki he he
poniedziałek, 15 maja 2017
Poniedziałki z muszlami sercówka jadalna
Sercówka jadalna (Cerastoderma edule) – gatunek jadalnego małża z rodziny sercówkowatych (Cardiidae), występujący w wodach północno-wschodniego Oceanu Atlantyckiego i morzach europejskich, m. in. w Morzu Śródziemnym i Morzu Bałtyckim. W Morzu Północnym
jest gatunkiem pospolitym. Odporna na niskie zasolenie wody, ale w
wodach niskosłonych nie osiąga rozmiarów typowych dla gatunku[2]. Muszla jest owalna, jasna (kremowa, jasnożółta lub jasnobrązowa), z 24 szerokimi, promieniście biegnącymi żeberkami[3]. Osiąga długość ok. 5 cm (w Bałtyku do 3 cm[2]). Gatunek bardzo popularny w kuchniach narodów śródziemnomorskich.
sobota, 13 maja 2017
Obrazki akryl góry o zachodzie
Witajcie . Oto kolejne moje obrazki . Kilka lat temu je malowałam akrylami . Bardzo lubię te farby i dobrze mi się nimi maluje . Oto takie obrazki gór o zachodzie. Lubię zachód słońca .Góry też ale tylko na nie patrzeć .