poniedziałek, 10 kwietnia 2017

poniedziałki z muszlami Jeszcze jeden przegrzebek

Przegrzebek zwyczajny, przegrzebek wielki (Pecten maximus) – jadalny gatunek małża nitkoskrzelnego z rodziny przegrzebkowatych (Pectinidae). Wysoko ceniony pod względem kulinarnym (mięso zawiera wiele żelaza)[potrzebny przypis], zaliczany do owoców morza. Od lat 50. XX wieku w niektórych krajach (m.in. Hiszpania, Francja, Wielka Brytania i Irlandia) ma duże znaczenie ekonomiczne.
Występuje w północno-wschodnim Atlantyku – od północnej Norwegii, wzdłuż wybrzeży Europy po Afrykę Północną. Blisko spokrewniony z nim P. jacobaeus, z którym jest często utożsamiany, żyje w Morzu Śródziemnym i w Adriatyku[2].
Żyje w piaszczystym, żwirowym lub mulistym dnie na różnych głębokościach – od wód bardzo płytkich po głębokie do 250 m.
Osiąga przeciętnie 10–15 cm długości, ale spotykane są osobniki o długości około 20 cm. Górna połówka muszli jest płaska, zwykle czerwonawobrązowa, a dolna wypukła i jasnokremowa lub brązowa. Pecten maximus odżywia się filtrując wodę. Jest obojnakiem (hermafrodytą). Larwy planktoniczne[2].

6 komentarzy:

  1. Przegrzebki są bardzo ładne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejna piękna muszla.
    Pozdrawiam, Basieńko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przegrzebków jeszcze nie jadłam, ale muszelka jest śliczna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Basiu! Wspaniała Muszelka - Pozdrawiam Gorąco

    OdpowiedzUsuń