Dzień Grzyba obchodzony jest 24 września. To takie święto, które niesie same pożytki: daje okazję do spaceru, a zebrane grzyby będą po uprzednim przygotowaniu smakowitym obiadem.https://kapryspaniminionegoczasu.pl/wrzesien-chodzi-po-rosie-zbiera-grzyby-we-wrzosie-czyli-6-swiat-w-barszcz/
W ok. 70- 90% składają się z wody, ich sucha masa to głównie białko, dlatego możemy spotkać się z określeniem grzybów jako „leśnego mięsa”. Są też niskokaloryczne (w 100g świeżej masy jest mniej niż 50kcal).
Grzyby są bogate w cenny błonnik, który pełni ważną funkcję w procesie trawienia. Poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom. W składzie chemicznym niektórych grzybów np. boczniaka ostrygowatego stwierdzono obecność beta-glukanów. Związki te przede wszystkim stymulują układ immunologiczny a także mogą być stosowane w profilaktyce i terapii chorób nowotworowych. Dowiedziono, że beta- glukany obniżają również poziom cholesterolu LDL we krwi. Owocniki grzybów zawierają niewielkie ilości cukrów prostych (wyjątek stanowi boczniak, zawiera znaczące ilości glukozy, fruktozy, ksylozy i mannozy) oraz tłuszczy (około 75% całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych stanowią nieocenione NNKT)
Lubię chodzić po lesie .Nie znam się na grzybach wiec zbieram tylko kurki . Mama się zna i zbiera .Ja lubię jeść grzybki A oto zdjęcia naszych zbieranych grzybków z różnych lat
No to mamy Basiu podobnie. Też nie znam się na grzybach, ale jeść bardzo lubię:))) Zdjęcia z grzybami fajne. Rozpoznałam tylko kurki:DDD
OdpowiedzUsuńSerdeczności
Grzybki bardzo lubię, a kurki szczególnie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam kurki,sama jedna nie zbieram
OdpowiedzUsuńJa to mam przekrętkę na punkcie grzybów. Z zasady zbieram i jem głównie grzyby co nie mają blaszek, aczkolwiek w lesie to ja się prędzej przez grzyba przewrócę niż go znajdę :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam