piątek, 24 września 2021

Dzień Grzyba 24 września

 Dzień Grzyba obchodzony jest 24 września. To takie święto, które niesie same pożytki: daje okazję do spaceru, a zebrane grzyby będą po uprzednim przygotowaniu smakowitym obiadem.https://kapryspaniminionegoczasu.pl/wrzesien-chodzi-po-rosie-zbiera-grzyby-we-wrzosie-czyli-6-swiat-w-barszcz/


W ok. 70- 90% składają się z wody, ich sucha masa to głównie białko, dlatego możemy spotkać się z określeniem grzybów jako leśnego mięsa”. Są też niskokaloryczne (w 100g świeżej masy jest mniej niż 50kcal).

Grzyby są bogate w cenny błonnik, który pełni ważną funkcję w procesie trawienia. Poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom. W składzie chemicznym niektórych grzybów np. boczniaka ostrygowatego stwierdzono obecność beta-glukanów. Związki te przede wszystkim stymulują układ immunologiczny a także mogą być stosowane w profilaktyce i terapii chorób nowotworowych. Dowiedziono, że beta- glukany obniżają również poziom cholesterolu LDL we krwi. Owocniki grzybów zawierają niewielkie ilości cukrów prostych (wyjątek stanowi boczniak, zawiera znaczące ilości glukozy, fruktozy, ksylozy i mannozy) oraz tłuszczy (około 75% całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych stanowią nieocenione NNKT)


https://dietetycy.org.pl/grzyby/


Lubię chodzić po lesie .Nie znam się na grzybach wiec zbieram tylko kurki . Mama się zna i zbiera .Ja lubię jeść grzybki A oto zdjęcia naszych zbieranych grzybków z różnych lat 












4 komentarze:

  1. No to mamy Basiu podobnie. Też nie znam się na grzybach, ale jeść bardzo lubię:))) Zdjęcia z grzybami fajne. Rozpoznałam tylko kurki:DDD
    Serdeczności

    OdpowiedzUsuń
  2. Grzybki bardzo lubię, a kurki szczególnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam kurki,sama jedna nie zbieram

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja to mam przekrętkę na punkcie grzybów. Z zasady zbieram i jem głównie grzyby co nie mają blaszek, aczkolwiek w lesie to ja się prędzej przez grzyba przewrócę niż go znajdę :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń