Na
zakwasie, drożdżowy, pszenny, z ziarnami – chleb obchodzi swoje
święto 16 października. Zostało ono ustanowione przez
Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Chleb ma wiele
postaci i odpowiedników w prawie każdym kraju świata. Jego
historia sięga starożytności, a jego popularność nie
słabnie.
Pierwszy
chleb był... plackiem
Krągłe
i puszyste bochenki, jakie znamy dzisiaj, niczym nie przypominają
pierwszych chlebów. W starożytnym Rzymie, Grecji, Egipcie czy
Mezopotamii wytwarzano płaskie i dosyć twarde placki. Do ich
produkcji używano pszenicy, prosa, jęczmienia i żyta. Podobno w
starożytnej Grecji znano już 70 rodzajów chleba! Był on wtedy
niezwykle cenny – w Egipcie bochenki wkładało się do grobowców,
by zmarli mogli cieszyć się nim w zaświatach.
To
również Egipcjanom zawdzięczamy chleb na zakwasie. Nie do końca
wiadomo czy był to efekt świadomego eksperymentu, czy bardzo
szczęśliwego przypadku. Według pewnego mitu chleb na zakwasie
zawdzięczamy zapominalskiej niewolnicy, która zostawiła na słońcu
przygotowaną mieszankę zbóż. Kiedy pożywienie sfermentowało,
postanowiła i tak stworzyć z niego placki w strachu przed karą.
Efektem było puszyste ciasto, które zastąpiło z czasem twarde
placki. Niezależnie od tego czy historia jest prawdziwa, chleb na
przestrzeni wieków znacznie zmienił swoją postać.
Dopiero
w średniowieczu zaczęły powstawać pierwsze piekarnie (chociaż
pewne formy piekarni pojawiały się już w starożytnej Grecji). W
tym samym czasie (XVII wiek) zaczęto dodawać do bochenków drożdże.
Tę metodę zawdzięczamy Francuzom, którzy do dzisiaj uchodzą za
królów pieczywa. Rewolucja przemysłowa, która zmieniła cały
świat, wpłynęła też na rozwój chleba. W XIX wieku powstała w
Londynie pierwsza fabryka chleba, a w XX wieku wynaleziono krajalnicę
do chleba.
Chociaż Polacy, a tak naprawdę większość
krajów zachodnich za chleb uznaje klasyczny bochenek, to wiele
krajów i kultur ma swoje odmiany i zastępcze produkty. W Indiach za
odmianę chleba można uznać naan i chapati. Są to placki, które
spożywa się do większości posiłków i które zastępują
sztućce. Meksykanie mają swoją tortillę, kraje arabskie pitę, a
Izraelczycy macę. Polska jest jednym z największych konsumentów
chleba w Europie – plasujemy się na 7 miejscu
Uwielbiam chlebek świeży pachnący bardzo lubię różne kanapki
Nie wiedziałam o tym święcie. Oby chleb był zawsze szanowany i nigdy nikomu go nie zabrakło. Pozdrawiam Basieńko.
OdpowiedzUsuń