31 marca – Światowy Dzień
Budyniu,
Budyniom niejedna stara książka kucharska poświęcała całe
rozdziały. Po 1945 roku "Kuchnia polska" z PRL-u przytacza
przepisy inspirowane staropolskimi recepturami. Najciekawsze, że
budyń nie był wyłącznie daniem deserowym. Znano i poważano
budynie wytrawne -
Dzisiaj również budynie dzieli się na słone oraz słodkie, które podawane są jako desery. Głównym składnikiem masy na budyń słodki może być np. ser,orzechy, migdały, mak lub ciasto parzone. Budynie słone zaś przyrządza się zazwyczaj z warzyw, gotowanych grzybów lub mięsa mielonego (drobiu lub cielęciny.
Typowa masa budyniowa wymaga zazwyczaj dodatku w postaci mąki (pszennej, ziemniaczanej) lub produktów mącznych takich jak: czerstwe bułki, bułka tarta, zmielone herbatniki itp. Nie potrzebują takiego dodatku te budynie, których głównym składnikiem jestmakaron, kasza manna, kasza jaglana, ryż, mączka sago, gotowane ziemniaki itp.
Prześliczne prace, a rameczka w dodatku przeurocza! pozdrawiam wiosennie:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne prace Basiu. Pozdrawiam serdecznie 😊
OdpowiedzUsuńNa wykorzystanie tapety do zrobienia obrazka to jeszcze nie wpadłam :)
OdpowiedzUsuńPomysłowo i bardzo ładnie. Pozdrawiam :)
Piękny koszyczek, a budynie bardzo lubię. Znalazłam w internecie coś o muszelkach i zaraz pomyślałam o Tobie. Podrzucam link, może pomysł na muszelki z rzeżuchą akurat przypadnie Ci do gusty i umilą święta :) http://diytozts.blogspot.com/2017/03/tutorial-pomys-na-rzezuche.html#more
OdpowiedzUsuńAle uroczy koszyczek.
OdpowiedzUsuńA budynie lubię. I kisielki też.
Uściski, Basiu.
Uwielbiam budyń :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładny i obrazek i koszyk 😃
OdpowiedzUsuń