Światowy Dzień Makaronu przypada na 25 października (piątek)
Witajcie Lubicie makaron? ja owszem do zupy czy z sosem ale wielkim fanem nie jestem
Światowy Dzień Makaronu ustanowiono w 1995 roku z inicjatywy 40
producentów, by pokazać, że jest to produkt spożywany na całym świecie.
Dziś warto przyrządzić makaron na swój ulubiony sposób, bądź trochę z
nim poeksperymentować. Przy okazji można dowiedzieć się wielu ciekawych
rzeczy, choćby tego, że wyróżniono około 600 gatunków i kształtów
makaronu.58% dorosłych osób deklaruje, że jedzą zwykły makaron bez dodatków co
najmniej raz w tygodniu. Głód makaronu w Polsce nie ogranicza się
jednak do jego standardowych wersji. Aż 19% Polaków jada co najmniej raz
na tydzień makaron pełnoziarnisty, a 5% — makaron bezglutenowy. 8%
badanych spożywa makaron organiczny raz w tygodniu lub częściej. Jedna
trzecia (33%) polskich konsumentów zgadza się, że zwykły makaron jest
smaczniejszy niż bezglutenowy, zaś 19% przyznaje, że smakują im
niskowęglowodanowe odmiany makaronu.
Makaron zawiera ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu składniki odżywcze, w tym witaminy z grupy B i mikroelementy. Spożywając 100g pełnoziarnistego makaronu, dostarczamy sobie m. in. manganu – minerału przyczyniającego się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, fosforu – pomagającego w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, czy żelaza – składnika istotnego dla rozwoju funkcji poznawczych i umysłowych oraz prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego.
Poza dostarczaniem wartościowych składników odżywczych, jedną z najważniejszych ról makaronów w diecie człowieka jest zapewnienie nam porcji zdrowej energii, dzięki której nasz organizm – w tym umysł – może sprawnie funkcjonować, a my mamy siły do działania.
Bogactwo wyboru
Makaron zawiera ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu składniki odżywcze, w tym witaminy z grupy B i mikroelementy. Spożywając 100g pełnoziarnistego makaronu, dostarczamy sobie m. in. manganu – minerału przyczyniającego się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, fosforu – pomagającego w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, czy żelaza – składnika istotnego dla rozwoju funkcji poznawczych i umysłowych oraz prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego.
Poza dostarczaniem wartościowych składników odżywczych, jedną z najważniejszych ról makaronów w diecie człowieka jest zapewnienie nam porcji zdrowej energii, dzięki której nasz organizm – w tym umysł – może sprawnie funkcjonować, a my mamy siły do działania.
Bogactwo wyboru
- stugramowa porcja makaronu zawiera ok. 110 kalorii
- makaron jest rewelacyjnym źródłem węglowodanów, witamin z grupy B oraz żelaza
- w Chinach jedzono makaron już 5 tysięcy lat p.n.e.
- al dente - oznacza, że makaron powinien być jędrny, lekko twardy i stawiać delikatny opór zębom
- najpopularniejszy makaron na świecie to spaghetti, w Polsce - krajanka
- istnieje ponad 600 kształtów makaronu
Uwielbiam makaron i super ,że ma swój dzień:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię makaron i często gości na moim stole :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron. Wczoraj miałam na obiad łazanki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Super święto :) Takie bardziej smakowite :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie wiedzieliśmy, że dziś takie święto ale na obiad był MAKARON NA SŁODKO :)
OdpowiedzUsuńGdzieś obiło się mi o uszy, że dziś jest też dzień kundelka.
Witaj Basiu, robię dla Ciebie zieloną paczkę w wymiance u Lidki, wyślij mi swój adres na maila akrimdoll@gmail.com
OdpowiedzUsuńKolejne fajne święto, a mogłam zjeść dzis makaron :)
OdpowiedzUsuńMy tzn ja i Ślubny mamy kilka razy w tygodniu dzień makaronu, tak często go jemy.
OdpowiedzUsuńKocham makaron, obojętnie w jakiej formie
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron!
OdpowiedzUsuń