wtorek, 24 listopada 2020

 24 listopada świętujemy Dzień Buraka - czytamy na sadyogrody.pl. Burak po raz pierwszy w kulturze europejskiej pojawia się w greckiej literaturze w 420 r. p.n.e. – od tamtej pory warzywo zawędrowało przez Rzym, Francję i Hiszpanię, aby do XV w. objąć swoim zasięgiem całą Europę

Niepozorne warzywo jakim jest burak, kryje w sobie mnóstwo tajemnic. Warto wiedzieć, że ten lubiany przez nas produkt jest wyjątkowo bogaty w rozmaite składniki odżywcze: tłuszcze, węglowodany, błonnik, białko, substancje mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, kobalt oraz witaminy: A, C, PP , jak również z grupy B.

Buraki są świetnym składnikiem, który oczyszcza wątrobę z toksyn wewnętrznych, np. po spożyciu alkoholu oraz zewnętrznych - stresu. To warzywo przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu, o czym nie należy zapominać


Bardzo lubie buraczki mniam 


2 komentarze:

  1. Uwielbiam buraki pod każdą postacią. Ostatnio pijam sok z kiszonych buraków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również lubię buraczki pod różnymi postaciami. Nawet udało mi się przekonać męża do spróbowania i jedzenia buraczków.

    OdpowiedzUsuń