poniedziałek, 15 maja 2017

Poniedziałki z muszlami sercówka jadalna

Sercówka jadalna (Cerastoderma edule) – gatunek jadalnego małża z rodziny sercówkowatych (Cardiidae), występujący w wodach północno-wschodniego Oceanu Atlantyckiego i morzach europejskich, m. in. w Morzu Śródziemnym i Morzu Bałtyckim. W Morzu Północnym jest gatunkiem pospolitym. Odporna na niskie zasolenie wody, ale w wodach niskosłonych nie osiąga rozmiarów typowych dla gatunku[2]. Muszla jest owalna, jasna (kremowa, jasnożółta lub jasnobrązowa), z 24 szerokimi, promieniście biegnącymi żeberkami[3]. Osiąga długość ok. 5 cm (w Bałtyku do 3 cm[2]). Gatunek bardzo popularny w kuchniach narodów śródziemnomorskich.


4 komentarze:

  1. Nie jadłam, ale zbierałam nad morzem :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I u mnie jest pełno takich muszelek, chociaż nigdy nie przypuszczałam, że ich małże są jadalne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczna muszelka, choć nie wyobrażam sobie, żeby zjeść jej zawartość:)
    Buziaczki.

    OdpowiedzUsuń