Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara przypada na 5 sierpnia (piątek)
Choć piwo z pewnością nie potrzebuje swojego dnia, by wielbiły je
miliony, dwóch Amerykanów z San Francisco, Jesse Avshalomov i Evan
Hamilton, uznało w 2007 roku, że ten złocisty trunek zasłużył na swoje
święto. Ich inicjatywa miała początkowo wyłącznie zakres lokalny, jednak
z pomocą magii Internetu, Dzień Piwa rozlał się po całym świecie,
trafiając do ponad 50 krajów. Jak twierdzą autorzy pomysłu, obchodom
przyświecają trzy główne cele: okazja do spotkania ze znajomymi i
uraczenia się wspólnie smakiem piwa, uczczenie piwowarów barmanów oraz
zjednoczenie świata pod szyldem piwa poprzez wspólne celebrowanie jego
różnych narodowych odmian. Uczestnicy obchodów zachęcani są również do
obdarowywania się nawzajem piwem.
Piwo to najczęściej spożywany alkohol na świecie i trzeci
najpopularniejszy napój – zaraz po wodzie i herbacie. Pierwsze wzmianki o
nim pojawiają się już w dokumentach z czasów Starożytnego Egiptu i
Mezopotamii, co pozwala archeologom przypuszczać, że piwo było istotnym
elementem procesu formowania cywilizacji. Z czasem udoskonalany był
proces warzenia, a rozwój techniki pozwolił na masową produkcję
chmielowego trunku. Liczby mówią same za siebie – co roku wypija się na
świecie 133 miliardy litrów piwa. Niekwestionowanym liderem w tym
spożyciu jest od lat Republika Czeska. Dorosły Czech wysusza w ciągu
roku 132 litry tego napoju.
W ferworze celebracji łatwo zapomnieć, że piwo to jednak wciąż alkohol,
który niezmiennie szkodzi zdrowiu. Dlatego znając jego wyjątkowy smak,
wypada również znać umiar.A dziś czyli
Obecnie na świecie jest około 4 tys. różnych rodzajów i smaków musztardy. W ciągu roku spożywa się jej ponad 340 milionów kilogramów.
Najpopularniejszą w świecie musztardę - Dijon - produkują Francuzi, którzy nazywają ją "przyprawą królów". Miano musztardy „diżońskiej” może nosić jedynie musztarda z ziaren gorczycy czarnej lub sarepskiej bez dodatku stabilizatorów i wszelkich barwników, za to z odrobiną białego wina lub octu
6 sierpnia – jest Dzień Musztardy,
Światowy Dzień Musztardy obchodzony
jest od 1991 roku. Powstał z inicjatywy Barry’ego Levenson’a,
kustosza Muzeum Musztardy w Mount Horeb w USA.
Kolekcja Muzeum Musztardy jest niezwykle imponująca i składa się
przede wszystkim z opakowań musztardy z całego świata -
zgromadzono tam już ponad 4 tysiące eksponatów z 60 krajów
świata, także z Polski.Obecnie na świecie jest około 4 tys. różnych rodzajów i smaków musztardy. W ciągu roku spożywa się jej ponad 340 milionów kilogramów.
Najpopularniejszą w świecie musztardę - Dijon - produkują Francuzi, którzy nazywają ją "przyprawą królów". Miano musztardy „diżońskiej” może nosić jedynie musztarda z ziaren gorczycy czarnej lub sarepskiej bez dodatku stabilizatorów i wszelkich barwników, za to z odrobiną białego wina lub octu
Wprawdzie wczoraj żadnego piwka nie wypiłam, ale za to dziś koniecznie spożyję musztardę:)
OdpowiedzUsuńCałuski, Basiu.
Szkoda, że nie wiedziałam o tych świętach, ale właściwie, jak ktoś lubi piwo lub musztardę, to może je czcić w dowolnym dniu - haha :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko i pogody życzę, bo u mnie właśnie leje :)
Aaa to dlatego mój mąż sobie w piątek piwko "strzelił". Ja piwa nie piję, więc do kompletu powinnam wczoraj zjeść słoik musztardy :)
OdpowiedzUsuńCzego to ludzie nie wymyślą - dzień musztardy :-) Dla mnie świętem piwa od zawsze jest Oktoberfest. Co do hasioka, to mamy podobnie - ledwo go w lipcu pokazałam, zaraz wyjechałam i wróciłam trzy dni temu.
OdpowiedzUsuń