Dzień Płatków Śniadaniowych przypada na 7 marca (niedziela).
Płatki kukurydziane to dla wielu osób podstawowy przysmak na śniadanie. Celem Dnia Płatków Śniadaniowych (Cereal Day), który przypada na 7 marca, jest promowanie ich wartości odżywczych.Płatki śniadaniowe dostarczają składników i witamin:- Węglowodany
- Białko
- Tłuszcze (witaminy A, D, E, K)
- Błonnik
- Witaminy i składniki mineralne (witamina C)
- Witaminy grupy B (B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy)
- Witamina E
- Wapń
- Żelazo
- https://amerykapopolsku.com/2019/11/26/warto-wiedziec-historia-platkow-sniadaniowych/
https://histmag.org/Z-innej-beczki-Platki-kukurydziane-7819
Nie miałam pojęcia, że istnieje Dzień Płatków Śniadaniowych. Ze względu na mleko nie jem żadnych płatków. Używam jedynie płatki owsiane jako ważny składnik do wyrobu chleba.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Czasem jadam płatki, ale rzadko.
OdpowiedzUsuń