Wierzcie lub nie, ale dziś obchodzimy Dzień Polskiej Wódki (to określenie jest zresztą jak francuski koniak, czy szkocka whisky wpisane na listę chronionych oznaczeń geograficznych).
Dzień
Polskiej Wódki to specyficzny dzień, który jest celebrowany od
2013 roku 13 stycznia. Właśnie 13 stycznia 2013 roku weszła w
życie nowelizacja ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o
rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów
spirytusowych. Ustawa zawiera definicję Polskiej Wódki i ustala
sposób przygotowania. Wg ustawy:
"Polska Wódka/Polish Vodka
to:
1) wódka niezawierająca dodatków innych niż woda albo
2)
wódka smakowa o nadanym dominującym smaku innym niż smak surowców
użytych do jej wyrobu, zawierająca naturalne środki aromatyczne, a
w szczególnych przypadkach barwniki, o maksymalnym poziomie cukru
wyrażonym jako cukier inwertowany nieprzekraczającym 100 gramów na
litr czystego alkoholu
– otrzymana z alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego uzyskanego z żyta, pszenicy, jęczmienia,
owsa lub pszenżyta albo ziemniaków, uprawianych na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej, której wszystkie etapy wyrobu odbywają
się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i która może być
leżakowana w celu nadania jej szczególnych właściwości
organoleptycznych.”
Warto też zaznaczyć, że Polska jest
największym producentem wódki w Unii Europejskiej (produkuje się
około 100 mln litrów) i przez wielu jest uznawana za ojczyznę tego
wyrobu alkoholowego. Najwięcej wódki produkuje się oczywiście w
Rosji, ale więcej niż u nas produkuje się także w USA i na
Ukrainie. Szacunkowo około połowa polskiej produkcji jest
eksportowana a wartość eksportu napojów spirytusowych to ponad 170
mln euro w ciągu roku.
W 2018 otworzono Muzeum Polskiej Wódki
i zwykle w Dniu Polskiej Wódki wstęp do muzeum jest bezpłatny.
Muzeum mieści się w zabytkowym budynku Rektyfikacji na terenie
Centrum Praskiego Koneser w Warszawie.
Jak podaje na swoich
stronach Stowarzyszenie Polska Wódka pierwsze wzmianki w literaturze
o wódce znaleziono w dziele Stefana Falimirza z 1534 „O ziołach i
mocy ich”. Począwszy od XVI wieku produkcja wódki ulegała
profesjonalizacji i zaczęto ją eksportować za granice. W XVIII
wieku do produkcji wódek zaczęto używać ziemniaków (wcześniej
tylko ze zbóż) oraz zaczęły powstawać pierwsze fabryki wódek.
Ciekawym faktem jest też to, że w 2004 r. wpisano "Polską
Wódkę" do Traktatu akcesyjnego UE. Pierwsza definicja Polskiej
Wódki zostałą określona uchwałą dopiero w 2006 r.
Dobra czysta, nie jest zła:-)
OdpowiedzUsuńPopieram, Basiu:)
OdpowiedzUsuńCiekawe informacje, ale święto nie dla mnie. Pozdrawiam Basiu.
OdpowiedzUsuń