24 listopada świętujemy Dzień Buraka - czytamy na sadyogrody.pl. Burak po raz pierwszy w kulturze europejskiej pojawia się w greckiej literaturze w 420 r. p.n.e. – od tamtej pory warzywo zawędrowało przez Rzym, Francję i Hiszpanię, aby do XV w. objąć swoim zasięgiem całą Europę
Niepozorne
warzywo jakim jest burak, kryje w sobie mnóstwo tajemnic. Warto
wiedzieć, że ten lubiany przez nas produkt jest wyjątkowo bogaty w
rozmaite składniki odżywcze: tłuszcze,
węglowodany, błonnik, białko, substancje mineralne: wapń, żelazo,
magnez, fosfor, potas, sód, kobalt oraz witaminy: A, C, PP , jak
również z grupy B.
Buraki
są świetnym składnikiem, który oczyszcza
wątrobę z toksyn wewnętrznych, np.
po spożyciu alkoholu oraz zewnętrznych -
stresu. To warzywo przywraca
równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
o czym nie należy zapominać
Bardzo lubie buraczki mniam
Uwielbiam buraki pod każdą postacią. Ostatnio pijam sok z kiszonych buraków.
OdpowiedzUsuńJa również lubię buraczki pod różnymi postaciami. Nawet udało mi się przekonać męża do spróbowania i jedzenia buraczków.
OdpowiedzUsuń