Światowy Dzień Owsianki przypada na 10 października (czwartek)
Czy lubicie owsiankę ??Ja za nią nie przepadam
Światowy Dzień Owsianki to pomysł szkockiej organizacji
charytatywnej Mary’s Meals, która pomaga najbiedniejszych dzieciom i
sierotom. Święto jest okazją, by spróbować owsianki w nowej dla siebie
odsłonie. W wielu krajach z tej okazji odbywają się imprezy tematyczne,
np. mistrzostwa w przyrządzaniu z owsianki.
Tradycyjna polska owsianka przyrządzana jest na mleku bez innych dodatków, ze szczyptą soli lub na słodko. Słodkawy posmak potrawie nadaje już sama laktoza – dwucukier występujący w krowim mleku. Owsiankę ugotowaną na wodzie można zabielić jogurtem, kefirem lub maślanką - informuje Wikipedia.
Spotyka się multum wariantów owsianki – wszystko zależy od inwencji kucharza w doborze dodatków smakowych. Do typowej owsianki w wersji na słodko dodaje się owoce (świeże lub suszone), przeciery owocowe, bakalie, orzechy, nasiona, pestki oraz przyprawia całość cynamonem (lub innymi przyprawami korzennymi), miodem, syropem klonowym oraz czasem – dla zrównoważenia słodyczy – solą. Tak przygotowana owsianka lub owsianka w „wersji podstawowej” wchodzi w skład tradycyjnych europejskich śniadań.
Owsiankę na śniadanie jemy niemal od zawsze. A obecnie nowoczesna technologia robi z niej produkty, które wchodzą do menu przez cały dzień.
Tradycyjna polska owsianka przyrządzana jest na mleku bez innych dodatków, ze szczyptą soli lub na słodko. Słodkawy posmak potrawie nadaje już sama laktoza – dwucukier występujący w krowim mleku. Owsiankę ugotowaną na wodzie można zabielić jogurtem, kefirem lub maślanką - informuje Wikipedia.
Spotyka się multum wariantów owsianki – wszystko zależy od inwencji kucharza w doborze dodatków smakowych. Do typowej owsianki w wersji na słodko dodaje się owoce (świeże lub suszone), przeciery owocowe, bakalie, orzechy, nasiona, pestki oraz przyprawia całość cynamonem (lub innymi przyprawami korzennymi), miodem, syropem klonowym oraz czasem – dla zrównoważenia słodyczy – solą. Tak przygotowana owsianka lub owsianka w „wersji podstawowej” wchodzi w skład tradycyjnych europejskich śniadań.
Owsiankę na śniadanie jemy niemal od zawsze. A obecnie nowoczesna technologia robi z niej produkty, które wchodzą do menu przez cały dzień.
A ja jeszcze nigdy nie jadłam owsianki :)
OdpowiedzUsuńTeż nie przepadam za owsianką, aczkolwiek nie zaprzeczam, że jest bardzo zdrowa i pożywna. Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńCzasem jej owsiankę, ja lubię najbardziej na wodzie z jabłkiem i cynamonem <3
OdpowiedzUsuńLubię owsiankę i często jadam.
OdpowiedzUsuń